ModumS BlaaFarveværk_Kittelsenmuseet

Museet for den anerkjente kunstneren Theodor Kittelsen ligger majestetisk plassert ved de historiske kobolt-gruvene i Modum på Skuterudåsen, og huser en av Norges største samlinger av hans originale verker. Inngangspartiet og butikkforholdene var tidligere lagt i underetasjen, og det betydelige besøkstallet krevde at nye inngangsfasiliteter med billettsalg og butikk ble plassert i selve hovedetasjen.

Vår løsning var å ta form av det karakteristiske pulttaket på uthuset ved siden av bygningen, og modifisere denne enkle formen for å gi en bedre besøksopplevelse samtidig som vi opprettholder et forhold og dialog med de historiske bygningene.

Dette gjorde det mulig for oss å skape en skjermet inngang til museet, og et visningsrom for å nyte den flotte utsikten over Modum, Tyrifjorden og Ringerike, akkurat som tekstens til Kittelsens Askeladden:  “Langt, langt borte saa han noget lyse og glitre”

Valget av kobberbekledning til bygningen var ikke bare på grunn av bruken av dette som tradisjonelt byggemateriale, men også for knytte kledningen opp til en metallurgisk tradisjon som Blaafarveværket er en del av. Kledningen eldes også på en vakker måte, og vil over tid få den samme naturlige fargen som resten av bygningen.  Vi må vel også medgi at vi likte at det skaper en spennende kontrast til den for øvrig tradisjonelle bygningen, og at vi synes dette gir bygningen et ekstra «løft».

Bygningen er oppført i massivtre fra Splitkons nye fabrikk på Åmot – et moderne svar på en tradisjonell byggeskikk.